Dags igen att prova ett carmenère vin och se om det kan överträffa min favorit från Torres. De brukar vara godast till grillat med bearnaise, så nu till en plankstek med entrecote får det sin chans. Färgen är mycket mörkt blåröd. Doften kraftigt fruktig med svartavinbär och rostade fat. Smaken len och fruktig med svartavinbär, vanilj, sötlakrits och en knäckig bränd kola ton. Eftersmaken klingar av i en vaniljkola smak. Ett gott vin och det godaste hittils efter Torres. Lite för mycket åt det söta och lena hållet.
2005 Vina Falernia Carménère (89kr)
söndag 23 december 2007
lördag 22 december 2007
2006 Montana Sauvignon Blanc
Till laxgratäng med chevre och soltorkade tomater passade det att prova ett vin på sauvignon blanc från Nya Zeeland. Inhandlat på senaste kryssningen för 69kr. Färgen ljusgul med grönt skimmer. Doften aromatisk och fruktig. Smaken kryddig och fruktig med inslag av tropiska frukter, grape och mineral. En eftersmak med söt citron (citronpastill?). Inte vad jag hade hoppats på då den saknar den syrliga krispigheten.
Etiketter:
Marlborough,
Nya Zeeland,
Sauvignon Blanc
söndag 16 december 2007
1999 Château Bernadotte och 2003 Chablis Premier Cru Beauroy
Som födelsedagsmiddag för svärmormor, waldorfsallad och en rödvinsrisotto och kyckling med örtolja. Vinet till risotton, ett kryddigt och fruktigt Côtes-du-Rhône från Pellerin som jag brukar använda. Till förrätten en Chablis som legat ett par år och var mycket smakrik men inte så frisk och krispig som jag gillar dom. Gula äpplen, mineral, smör och en aning grape. Till risotton och kycklingen drack vi Bernadotten. Mörk och tät röd färg. Kraftig doft med trä och läder. Smaken ganska sträv mycket fyllig och fruktig. Mycket gott och det godaste jag druckit på ett tag. Känns fortfarande ungt och till kycklingen lite för kraftigt.
1999 Château Bernadotte (227kr)
2003 Chablis Premier Cru Beauroy (159kr)
2005 Côtes du Rhône Joseph Pellerin (66kr)
1999 Château Bernadotte (227kr)
2003 Chablis Premier Cru Beauroy (159kr)
2005 Côtes du Rhône Joseph Pellerin (66kr)
Etiketter:
Bordeaux,
Cabernet Sauvignon,
Chablis,
Chardonnay,
Côtes-du-Rhône,
Haut-Médoc,
J M Brocard,
Merlot
söndag 9 december 2007
2006 Sula Vineyards Sauvignon Blanc
Indien tillhör inte de vanligaste vinländerna och ett vitt sånt därifrån väckte intresse. En sauvignon blanc som skall passa alla sorters asiatisk mat enligt etiketten. Det låter bra eftersom jag tycker mycket om både indisk och thailändsk mat. Nu blev det inte någon direkt indisk mat till det här vinet utan en fiskgryta med torsk och mycket tomat och hummerfond. Färgen är mycket ljust och nästan vatten klart. Doften lite citrus och något annat. Fortfarande lite förkyld men enligt systembolaget så ska det vara krusbär så vi säger det. Smaken är frisk och fruktig, citrus och krusbär?. Lättsamt och ganska intetsägande. Till kraftiga indiska och asiatiska rätter så är det väl det det ska vara.
2006 Sula Vineyards Sauvignon Blanc (79kr)
2006 Sula Vineyards Sauvignon Blanc (79kr)
lördag 8 december 2007
2001 Viña Salceda Reserva
En rioja som slank ner i korgen på finlandsbåten mest tack vare årgången och priset. Runt 80kr om jag minns rätt. Passar bra en fredagkväll med lite förkyld näsa till och i lasagnen. En stor del av flaskan hamnar först i köttfärssåsen och får puttra med den. Färgen på vinet är rött med en svag blå kant. Doften varm med alkohol. Örter, rostade fat och läder. En liten rökighet tycker jag mig känna också. Kanske är det min brist på luktsinne som gör att fantasin fyller upp med dofter. Smaken är fyllig och ganska sträv. Kryddigt och örtigt, lite fruktigt med körsbär, russin och torkade plommon. Eftersmaken ganska bra och kryddig. Till maten så framträder de mogna och rostade frukt tonerna mer och påminner lite om ett amarone vin. Utan mat så är det för kraftigt och strävt men till maten så är det mycket gott och jag kan tänka mig att det skulle passat bra till en oxfilé tornedo. En modern rioja som är värt sitt pris. Speciellt amarone likheten föll mig i smaken och kanske var det gran padanon i bechamelsåsen som gjorde att vinet fungerade så bra och smakade italienskt.
Vina Salceda
Etiketter:
Rioja,
Spanien,
Tempranillo
lördag 1 december 2007
2005 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc
Helgens vin till både smördegsinbakad lax och paella. Ett vitt vin från bourgogne gjort på chardonnay. Färgen ljusgul. Doften svag med citrus, fat och mineral. Smaken lätt i början men fylligt med citrusfrukt, fat och mineral i mittsmaken. Avslutas i en lång smörig och nötig eftersmak. Ett gott vin med mycket smör och lagom med mineral. Doft och frukt kunde vara lite bättre men annars godkänt.
2005 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (99kr)
2005 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (99kr)
söndag 25 november 2007
2005 Château de Monteberiot
Till en pepparbiff med portvinssås och potatis gratäng var det dags att återvända till frankrike och bordeaux. Vinet är gjort på 80% merlot och 20% cabernet sauvignon. Färgen blåröd. Doften fruktig med svartavinbär och rostade fat. Smaken en aning strävt och fruktig. Rostade fat och en sötaktig fruktighet som jag inte gillar. Vet inte hur jag ska beskriva den men jag tror det ibland är något hos viner gjorda på merlot som jag inte tycker om(rotfrukt,buljong?). Vinet var ändå helt ok till maten och den sötaktiga frukten passade pepparbiffarna.
2005 Châteuau de Monteberiot (99kr)
2005 Châteuau de Monteberiot (99kr)
Etiketter:
Bordeaux,
Cabernet Sauvignon,
Côtes de Bourg,
Merlot
fredag 23 november 2007
2004 Torres Mas Borràs och 2005 Torres Fransola
Thanksgiving middag och amerikanskfotbollsamatch på tv. Eftersom en turducken är lite för mycket för två personer så begränsade vi oss till endast ankbröst. Serverat med sötpotatismos och hallonrödvinssås. Till förrätt en cesarsallad med havskräftor. Vinerna råkade bli ett par från Miquel Torres och båda från Penedès. Litet Torres stim just nu. Till ankan en pinot noir och sen hade jag Fransolan hemma som kunde tänkas passa till cesarsalladen. Fransolan som var 95% sauvignon blanc och 5% parellada hade en aningen mörkare gul färg än väntat och doftade friskt citrus. Smaken torr och fruktig. Mest citron men kanske någon sötare frukt också. Inte riktigt så syrlig som jag hade hoppats på men det var gott till salladen. Dags för huvudrätten och Mas Borràsen till det. Färgen var klart röd utan tegel eller blåa nyanser. Doften kraftig och mycket läder. Smaken kryddig och i bakgrunden finns en gnutta av hallonen och jordgubbarna. En pinot noir i sin egen lite kraftigare stil. Middagen avslutades med pecanpaj med vanilj glass och kaffe.
Miguel Torres
Miguel Torres
Etiketter:
Penedès,
Pinot Noir,
Sauvignon Blanc,
Spanien,
Torres
lördag 17 november 2007
2005 Torres Santa Digna Carmenère
Många gånger har jag provat carmenère viner och haft höga förhoppningar på dom. Oftast har jag blivit besviken för inget har lyckats att leva upp till det här vinet. Även min favorisering av Torres kan delvis förklaras av att jag tycker det här vinet är så gott. Det finns inte på systembolaget så jag har plockat på mig ett par när jag varit på kryssningar. Det har blivit några och den första och även den hittils bästa var årgång 2003. 2004 ett mellan år och 2005 helt ok. Färgen är mörkt blåröd. Doften tät och kärv av kärnor. Fruktig med mörka bär, svart vinbär, fat och vanilj. Smaken fyllig och, mycket fruktig, ganska sträv och lite kryddigt. Svarta vinbär, gräs, fat och vanilj. Lång eftersmak med svarta vinbär och vanilj. Ganska gott för sig själv men för kraftigt i längden. Men tillsammans med mat så faller allt på plats och strävheten finns inte kvar, bara ett kraftigt fruktigt vin.
2005 Torres Santa Digna Carmenère (69kr)
2005 Torres Santa Digna Carmenère (69kr)
söndag 11 november 2007
2004 Georg Breuer Riesling Sauvage Rheingau
Jag köpte ett exemplar av den här årgången när den kom hösten 2005. Det var när mitt vinintresse började ta fart och jag köpte en del viner för att lägga på hyllan också. Jag tyckte inte att den var så god då så jag köpte en flaska till för låta mogna. Nu var det dags att se vad ett par år på hyllan hade gjort. Färgen fylligt gul med grönt. Doften till en början svagt fruktig, efter nångon minut i glaset kommer petroleum doften svag, sedan dominerar den. Petroleum doften hänger kvar en stund för att avta mer och mer. Fram träder istället söta citrustoner som lime och gula äpplen. Smaken mycket torr och spritsigt fruktig med citrus. Grape, mineral och lite ylle tills den långa nu syrliga citrus eftersmaken tar vid igen. Vinet har definitvt mognat under dessa få år och jag tyckte det var mycket gott och aptitretande. Kanske, och förhoppningsvis har min smak också mognat med åren.
2004 Georg Breuer Riesling Sauvage Rheingau (109kr)
2004 Georg Breuer Riesling Sauvage Rheingau (109kr)
fredag 9 november 2007
2006 Mozaika Cabernet Sauvignon Merlot
Ett billigt vin från Bulgarien. Inga större förhoppningar men omskrivet och slut i hyllorna vid oktober släppet. I november köpte jag den för att ha hemma till mat och för att prova hur det var. Färgen blåröd. Doften fyllig och fruktig med fat och svartavinbär. Smaken fruktig av svarta vinbär och saftiga körsbär, fat och vanilj. Ett gott vin som överraskar. Inget som stör utan ett enkelt fruktigt och smakrikt vin.
2006 Mozaika Cabernet Sauvignon Merlot (48kr)
2006 Mozaika Cabernet Sauvignon Merlot (48kr)
Etiketter:
Billigt,
Bulgarien,
Cabernet Sauvignon,
Merlot
söndag 4 november 2007
2000 Côte-Rôtie Brune et Blonde E.Guigal
När svågern skulle komma och äta stifado och frågade om han skulle lufta den här så var svaret givet. Inga analyser eller anteckningar utan bara att avnjutas. Till en början en alkoholstark doft men efter en stund i glaset kändes dofter av kryddor och lakrits. Smaken komplex, fruktig och kryddig med lakrits. En lång eftersmak som avtar i vågor av hallon och jordgubb. Mycket gott och en upplevelse som liknar Chateauneuf-du-Papen från förra helgens provning. Lite större i allt bara, lite större doft, smak och längd. Frankrike är det som verkar klart intressantast just nu och det kommer att bli mer av franska viner framöver. Som tur är finns det mycket att utforska i det landet.
2000 Côte-Rôtie Brune et Blonde E.Guigal(469kr)
2000 Côte-Rôtie Brune et Blonde E.Guigal(469kr)
2005 Pezoules Cabernet Sauvignon Merlot
Det enda vinet som inhandlades från novembersläppet. Jag gillar Grekland och åker gärna dit och semestrar. De Grekiska vinerna jag druckit hittils är väl mest av den billigare sorten. Billiga och saftigt blaskiga. Men till lätta salladsluncher i värmen har de varit läskande. Om man höjer prisnivån lite så finns det lite fylligare och smakfullare normala viner. Utbudet på grekiska viner hos systembolaget är inte stort så när det nu dök upp ett så blev jag sugen på att prova det till en grekisk stifado gryta. Färgen på vinet var mörkt blårött. Doften fruktig och örtig. Smaken fruktig ganska lätt med mörka bär och en eftersmak med vanilj. Ett trevligt och gott vin som är väl värt sitt pris. Stifadon blev också god fast syltlök verkar vara en bristvara nuförtiden. Åkte till två affärer utan att få tag i det. Stifadon lär lagas fler gånger och jag hoppas det dyker upp mer grekiska viner att prova till det.
2005 Pezoules Cabernet Sauvignon Merlot (70kr)
2005 Pezoules Cabernet Sauvignon Merlot (70kr)
Etiketter:
Cabernet Sauvignon,
Grekland,
Merlot
lördag 3 november 2007
1996 Baron De Ley Gran Reserva
Efter misslyckandet med att lägga vantarna på en av Alan Graillot Crozes-Hermitager så krävdes ett tröstvin. Ett av mina gamla finlandsbåtsinköp som även finns i beställningssortimentet på Sytembolaget. Till en enkel vacuminpackad entrecote och bearnaisesås och kroketter. Kroketterna och lite tillbehör åkte i ugnen, efter en stund öppnades köttförpackningen och möttes av en mycket obehaglig stank. Inget annat kött fanns att ta till så det var bara att åka tillbaka till butiken (ICA-Maxi) och byta. Vi fick i alla fall dubbelt pengarna tillbaka och sen åkte vi till en annan affär och köpte rostbiffbiffar som såg fina ut. Under tiden fick vinet lufta ordentligt i glaset. Färgen på vinet precis som jag hoppats mörktbrunrött och klart. Doften mogen och fruktig med torkade plommon och örter. En gnutta läder och tobak. Smaken mogen och fruktigt portvinslik med plommon och russin. Välintegrerad fat och aningen läder. Ett elegant och gott vin med lika elegant eftersmak. Ett ganska kraftigt som med sin torkade frukt påminde en del om amarone så jag var mycket nöjd med mitt tröstvin. Men doften av det dåliga köttet återkom och störde under kvällen. Så starkt att även om vi bara tagit litegrann på köttet och absolut inte smakat på det så kände man smaken i munnen. Ibland har man otur och min otur var inte slut där. Jag lyckades stöta till ett av mina Älghult vinprovarglas mot en tallrik och hade sönder det. Så nu måste jag försöka hitta någon som säljer dom.
1996 Baron De Ley Gran Reserva
1996 Baron De Ley Gran Reserva
Etiketter:
Baron De Ley,
Rioja,
Spanien,
Tempranillo
söndag 28 oktober 2007
Franska viner till viltgryta
En provning med franska viner som skall passa till en viltgryta med älg. Jag tror det var enligt systembolagets rekommendationer. De två första vinerna var klart ljusare och bärigare än det tredje som stack ut och var mörkt blårött och fylligt och strävt. Mina gissningar gick till en början rätt med att det var viner från ett land i gamla världen. Jag hittade plommon körsbär och lakrits. Två ganska lätta bäriga viner medan det tredje var knepigare. Jag gissade på Italien, men ännu en gång lyckades jag blanda ihop Frankrike och Italien. Prisläget på vinerna var två viner i mellan prisklass och ett lite dyrare.
2005 Château la Reyene Prestige Cahors (90kr)
En bärig doft med fat. Smaken bärig och saftig med svarta vinbär och röda bär som hallon och körsbär. Det här vinet hade vissa likheter med Chateuauneuf du Papen men inte alls lika bra utan det hamnade i skymundan.
2005 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape (179kr)
Kvällens godaste vin! En god fruktig doft med svarta vinbär och lakrits. Smaken mycket god och fruktig med plommon och en godisaktig ton med röda bär, sötlakrits och vanilj. Mycket god och lång eftersmak. Ett fynd för det priset och jag längtar redan efter att laga gryta och öppna en till.
2005 Château de Ségure Fitou (85kr)
Till färgen det mörkaste vinet och doften fruktig med rostat fat och mörka bär. Smaken fyllig och mycket fruktig med syrlig körsbär. Ganska strävt med lång eftersmak. Jag tyckte det här vinet var det sämsta under provningen och satte det som billigast också. Men till älggrytan höjde den sig och frukten kom fram samtidigt som strävheten tonades ner.
Till förrätten som var pilgrimsmusslor fick vi mousserande och jag gjorde kvällens största felbedömning. Jag var säker på att det inte var Moet och tveksam till om det alls var Champagne. Jag kände inga speciella dofter och bubblorna blev som skum i munnen. Smaken syrlig och äpplig. Inga brödtoner som man kanske skulle känt igen. En Cremant de Bourgogne eller liknande. Men nej visst var det en äkta Champagne och dessutom en Moet som är den jag druckit mest och borde känna igen.
Moët & Chandon Brut Impérial (299kr)
Till efterrätten, ostar med äppel och blåbärskompott drack vi portvin. Mycket gott. Blåbären och porten passade bäst ihop med mögelosten.
Kopke's Bridge 375ml (55kr)
2005 Château la Reyene Prestige Cahors (90kr)
En bärig doft med fat. Smaken bärig och saftig med svarta vinbär och röda bär som hallon och körsbär. Det här vinet hade vissa likheter med Chateuauneuf du Papen men inte alls lika bra utan det hamnade i skymundan.
2005 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape (179kr)
Kvällens godaste vin! En god fruktig doft med svarta vinbär och lakrits. Smaken mycket god och fruktig med plommon och en godisaktig ton med röda bär, sötlakrits och vanilj. Mycket god och lång eftersmak. Ett fynd för det priset och jag längtar redan efter att laga gryta och öppna en till.
2005 Château de Ségure Fitou (85kr)
Till färgen det mörkaste vinet och doften fruktig med rostat fat och mörka bär. Smaken fyllig och mycket fruktig med syrlig körsbär. Ganska strävt med lång eftersmak. Jag tyckte det här vinet var det sämsta under provningen och satte det som billigast också. Men till älggrytan höjde den sig och frukten kom fram samtidigt som strävheten tonades ner.
Till förrätten som var pilgrimsmusslor fick vi mousserande och jag gjorde kvällens största felbedömning. Jag var säker på att det inte var Moet och tveksam till om det alls var Champagne. Jag kände inga speciella dofter och bubblorna blev som skum i munnen. Smaken syrlig och äpplig. Inga brödtoner som man kanske skulle känt igen. En Cremant de Bourgogne eller liknande. Men nej visst var det en äkta Champagne och dessutom en Moet som är den jag druckit mest och borde känna igen.
Moët & Chandon Brut Impérial (299kr)
Till efterrätten, ostar med äppel och blåbärskompott drack vi portvin. Mycket gott. Blåbären och porten passade bäst ihop med mögelosten.
Kopke's Bridge 375ml (55kr)
lördag 27 oktober 2007
2006 Torres San Medín Semillón
Nästa i raden av Torres viner att bli testad. Ett vin gjort på semillón från San Medín i Chile. Har tidigare provat Torres Sauvignon Blanc (här) från samma område och gillade den. Dessutom så fanns den på systemet till skillnad från en mängd andra viner från Torres som jag plockat på mig. Nu till samma rätt som tidigare, en laxgratäng med täcke av chevre och soltorkade tomater provade jag det. Färgen var mycket ljus nästan klar. Doften lätt och aromatisk med lite citrus fruktighet. Smaken ganska vattning och sötfruktig. En god frukt med citrus som rundas ner mot en grape i eftersmaken. Smaken ligger kvar länge och avslutas med söt mandelmassa och smör. Vinet är gott fast lite fattigt och den söta frukten gör att vinet upplevs på gränsen till halvtorrt.
Lindas Lax
2006 Torres San Medín Semillón (60kr)
Lindas Lax
2006 Torres San Medín Semillón (60kr)
onsdag 24 oktober 2007
2005 Château Barrail Laussac
Ett vin som min syster gav mig efter en resa till Amsterdam. Behövde en skvätt till köttfärssåsen och till att pigga upp mig själv. Jag blev sugen på bordeaux efter att ha läst så mycket om de fina vinerna från bordeuax släppet. Går väl inte att jämföra men förhoppningsvis skulle det väl vara någorlunda gttt. En blandning med övervägande cabernet sauvignon och en del merlot och cabernet franc. Färgen mörkt blåröd. Doften spritig till en början men lugnar sedan ner sig till lite svarta vinbär och trä. Smaken urvattnad med svag frukt av svarta vinbär. Desto mera rostade fat och kaffe. Ganska lång eftersmak med lite beska och en gnutta av något sött. Kanske Hallon. Inget toppvin men så här mitt i veckan så duger det till att liva upp tillvaron lite.
Etiketter:
Bordeaux,
Cabernet Franc,
Cabernet Sauvignon,
Merlot
söndag 21 oktober 2007
2006 Casillero del Diablo Carmenère
Inte mycket viner den här helgen. Men efter go-kart körning med arbetskamrater och litet mat efteråt öppnade sig ett tillfälle. Crepes skulle vi få och jag letade efter något lättare men det var Casillero del Diablo Carmenèren som jag fastnade för. Carmenère har gått hem tidigare men det är Torres som gjort dom bästa i min smak hittils. Tur var det väl att jag inte hade några bourgogner hemma. Värden håller nämligen fortfarande bojkotten mot franska viner sen atomprovbombningarna vid liv. Utan några större analyser eller anteckningar så var vinet mycket fruktigt med svarta vinbär, lakrits och fatvanilj. Lättdrucket och fruktig som passade till crepesen och till att sitta och prata med efteråt. Efter en lugn vinhelg så ser jag fram emot en provning nästa helg.
2006 Casillero del Diablo Carmenère (70kr)
2006 Casillero del Diablo Carmenère (70kr)
söndag 14 oktober 2007
2006 Torres San Valentín Parellada
Ett halvtorrt vin frånTorres som är en favorit producent. Jag gillar mina halvtorra rieslingar till lite hetare asiatiska rätter och råkade få syn på den här på systembolagshyllan. Sen var den dessutom gjord på en för mig ny druva, Parellada. Till en het thai gryta med tigerräkor var det dags att prova den. Färgen var ljust halmgul. Doften svag men fruktig. Smaken sockrig och aromatisk med päron och mandel. Ganska trist vin som inte smakade så mycket. Istället för att dämpa hettan så förstärktes den. För aromatiskt och för lite frukt för min smak.
2006 Torres San Valentín Parellada (59kr)
2006 Torres San Valentín Parellada (59kr)
Etiketter:
Catalonien,
Parellada,
Spanien,
Torres
lördag 13 oktober 2007
2005 Château Gratien Saumur-Champigny
Till en gräddig och pepprig pasta med kyckling och kantareller föll valet på det här vinet från Loiredalen. Ett vin gjort på enbart Cabernet Franc som jag inte har så mycket erfarenheter av. Har nog inte druckit något gjort på enbart det i alla fall. Förhoppningarna var inte större än att efter förra helgens fiaskovin så ville jag att det skulle vara gott och passa någorlunda till maten. Färgen på vinet var klart och mörkt rött med blå kant. En god och fruktig doft, bärigt med svarta vinbär, örter och kryddigt, en aning tjära. Smaken lätt och saftigt med svarta vinbär till en början. Följt av en örtig kryddighet som stiger upp i en mycket god och syrlig fruktighet. Avslutas i en aningen besk men inte oangenäm smörig eftersmak. Tillsammans med maten kom även lakritstoner i mellan och eftersmak. Ett mycket gott vin som växer i munnen. Till den krämiga och peppriga såsen funkade syrligheten och kryddan mycket bra. Efter maten blev det lite kärvt och inte lika gott till att bara sitta och prata och smutta på. Syrligheten gör att man behöver något lent tillbehör som tar ner syran i munnen. Kan tänka mig att det hade gått bra med en bit mild brie eller liknande.
2005 Château Gratien Saumur-Champigny (79kr)
2005 Château Gratien Saumur-Champigny (79kr)
Etiketter:
Cabernet Franc,
Loire,
Saumur-Champigny
lördag 6 oktober 2007
2005 Misiones De Rengo Cabernet Sauvignon
Ett vin som fick goda recensioner innan nyhetsläppet i augusti. Billigt också så visst måste man prova det. Till en vinkokt lammstek hoppades jag att den skulle passa både att ha i och att dricka till. Ett lagom fylligt och fruktigt vin. Tyvärr grusades mina förhoppningar. Färgen var mörkt blåröd och lite oljig. Doften alkoholstark och bränd. Någonstans litet svarta vinbär och en gnutta vanilj. Smaken aningen sträv, pepprig och bittert bränd kaffe. En snabb antydning till bär och lakrits som går snabbt över i den brända eftersmaken igen. Inte så speciellt gott men lammsteken blev bra i alla fall.
2005 Misiones De Rengo Cabernet Sauvignon (60kr)
2005 Misiones De Rengo Cabernet Sauvignon (60kr)
Etiketter:
Cabernet Sauvignon,
Chile
2005 Kimmeridgien Bourgogne
Från J M Brocard kommer ett av mina vita favoriter som jag återkommit till många gånger. Till en kväll med räkor passar det perfekt. Den här kvällen hade jag lite förkylningssymptom men det gjorde nog inte så mycket för det är ett ganska enkelt vin med tydlig karaktär. Färgen blekgul och vattnig. Doften var svagt fruktig med äpple och mineral. Smaken torr och friskt citrussyrlig, ändå lite läskande. Mogna gula äpplen och en eftersmak med mineral som lämnar en oljig känsla i munnen. Lite vattnig kändes den kanske den här gången men det kan ha varit förkylningen. Tycker fortfarande den är urgod och för 89kr är den klart värd sitt pris. Den finns nu i årgången 2006 och likadant med systervinet Jurassique som går i samma stil.
2005 Kimmeridgien Bourgogne (89kr)
2005 Kimmeridgien Bourgogne (89kr)
Etiketter:
Bourgogne,
Chardonnay,
J M Brocard
måndag 1 oktober 2007
Salmon Run Johannisberg Riesling och 2006 Robertson Shiraz
Huvudattraktionen den här kvällen var den här rieslingen från USA. Tidigare USA rieslingar har fallit mig i smaken så den här hade jag sett fram emot. Till en risotto förrätt blev jag nu bjuden på den. Färgen var ljusgul. Doften svag. Smaken var enkel och äpplig med lite citrus. Resten av flaskan dracks till Minnesota Vikings - Greenbay Packers matchen och efterhand hittade man lite antydningar till andra smaker och även en gnutta petroleum doft. Kanske den skulle ha lagrats eller luftats längre men just nu nådde den inte några större höjder.
En shiraz till fläskfilé och kantarellstuvning med klyftpotatis. Ett lätt fruktigt och saftigt vin. Röda bär, hallon och vanilj. Gott och lättdrucket. Inte ett toppvin i min smak men ibland kan det vara gott med ett vin som är lätt och smakar godis (hallonbåtar). Då är det inte ett dåligt val, och till fläskfilén så passar det utmärkt.
Etiketter:
New York State,
Riesling,
Shiraz,
Sydafrika,
USA
söndag 30 september 2007
Vinprovning med Sicilien tema
Äntligen! Efter sommaruppehåll och väntan på att anordnaren i tur skulle komma till skott blev det äntligen dags för en provning igen. Som vanligt började vi prova vinerna utan att veta vad det var i flaskorna. Min första gissning var att det var viner från ett land utanför Europa. Kanske Chile med olika druvsorter. Det visade sig att det inte ens var i närheten. Vi begränsade oss till att det var ett område i Europa. Och mina gissningar hamnade i Frankrike och eftersom vinerna inte smakade italienskt. Efter några till ledtrådar kom vi till slut fram att det var Sicilien som var temat för ikväll och Gudfadern soundtracket sattes igång i bakgrunden. Vinerna ikväll var två stycken i en billigare prisklass och en dyrarare. De två billigaste Canaletto och Raccolto med Nero d'Avola i blandningen och den dyrare Solineron som var ett syrah vin. Intressanta viner med en ny druva för mig, Nero d'Avola. Syrah från Italien har jag nog inte heller druckit innan.
2005 Canaletto Nero d'Avola Merlot (62kr)
Mörk röd färg. Öppen fruktig doft med en knepig kryddig doft av kummin. Smaken kryddig med örter lite fat och vanilj. Det billigaste vinet i den här provningen men det var delade åsikter om den. Några hade den som provningens bästa vin och några, bland annat jag hade den som den sämsta och billigaste. Ett knepigt och smakrikt vin som inte passade mig. Antar att det var merlot inblandningen som inte funkade för det andra vinet med Nero d'Avola inblandning var den som jag gillade bäst.
2005 Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon (82kr)
Kvällens mellanprisvin hade en mörk röd färg. En lätt doft med fat och blyerts. Smaken saftig med mörka bär. Lite sträva tanniner och en god kaffe rostad eftersmak. Det här vinet var min favorit och det var verkligen delade läger. De som gillade Canaletton hade den här som sämsta vin och vice versa. Ett prisvärt vin och skillnaden mellan den och Solineron var inte så stor.
2004 Solinero (252kr)
Kvällens dyraste vin hade även den en mörk röd färg men lämnade efter sig en kraftig oljig hinna. En fruktig doft med körsbär och fat. Smaken lätt och saftig utan att vara syltig. En rostad fatton och mörka bär. Det som gjorde att den bara fick andra platsen är att Raccolton är ett fylligare och smakrikare vin. Ett gott vin men så här i en provning så får hamnar den i skymundan. Raccolton vinner på sin kraftigare och mera direkt lättillgängliga stil.
Andra viner som dracks till maten efter provningen var:
2006 Rapitalá Catarratto Chardonnay (65kr)
Till en soppa med saffran och räkor fick vi en chardonnay som även den kom från Sicilien. Ett lätt torrt vitt vin med en gnutta sötma. Svag doft med äpple. Fruktig smak med äpple och lite päron. Smaken påminner om äppeljuice och cider.
Till desserten drack vi en Vino Santo och lite grappa, tyvärr missade jag att anteckna vilka det var.
En mycket trevlig och efterlängtad provning med ett intressant och genomgående tema.
Etiketter:
Cabernet Sauvignon,
Chardonnay,
Italien,
Merlot,
Nero d'Avola,
Sicilien,
Syrah
söndag 23 september 2007
2006 Raimat Albarino Chardonnay
Ännu ett presentvin. En chardonnay bland alla andra tänkte jag, men sen såg jag att det stod albarino ovanför chardonnay på flaskan. Det ökade på intresset lite och det dracks till en fiskgratäng. Färgen var blek och ljusgul. En svag doft med citrus, honung och lite trevlig banan. I smaken hittar man äpple, tropisk frukt, banan, ananas och en aningen bitter grapefruktig citrus eftersmak. Ingen chardonnay som alla andra. Mera ett nyavärlden publikfriande vin med sina tropiska frukter. Men inte där heller når den riktigt fram, banan och tropiska frukter går bra och är annorlunda. Det minns man med ett leende. Men den bittra eftersmaken tar bort allt det lustiga i vinet.
2006 Raimat Albarino Chardonnay (73kr Viking Line)
2006 Raimat Albarino Chardonnay (73kr Viking Line)
Etiketter:
Albariño,
Chardonnay,
Spanien
lördag 22 september 2007
2004 Big House Red
Ett vin som jag fått i present och inte visste vad jag skulle förvänta mig. Vill minnas att jag läst om det och att det skulle vara speciellt och lite busigt. Tänkte det skulle passa lite lätt fredagsmat som fläskfilé och bearnaisesås. Färgen blåröd. Doften fruktig med mörka bär, lite syltigt. Smaken fruktig med körsbär,viol,örter och lång lite bitter tjärig eftersmak. Lite speciellt var vinet väl, och ganska gott. Passar till lättare mat och att smutta på.
2004 Big House Red (96kr)
2004 Big House Red (96kr)
lördag 15 september 2007
2003 Rocca Guicciarda Riserva
En chianti från Barone Ricasoli som även gör en av mina favoriter Brolio. Till rostasbiff med gorgonzolasås var förväntningarna på den höga. Då priset är något högre än Brolion så hoppades jag den skulle kunna toppa den. Färgen var mörkt röd. Doften kraftig och djup av mörka bär och körsbär. Lite fuktig källare eller blöta löv(årstiden?). Smaken medelfyllig och saftigt len. Rostade fat med lite vanilj och körsbär med en eftersmak med lakrits. Lite som det faktist står på flaskan: ett vin som istället för det strama och kraftfulla tar fram det mjuka och förföriska i sangiovese druvan. Ett vin att dricka innan,under och efter måltiden. Ett gott vin som är lite för snällt för min smak och saknar egen karaktär. Det är kanske inte heller rätt vin att jämföra med matkrävande muskelchiantin som Brolio.
2003 Rocca Cuicciarda Riserva Chianti Classico (129kr)
2003 Rocca Cuicciarda Riserva Chianti Classico (129kr)
Etiketter:
Chianti Classico,
Italien,
Ricasoli,
Sangiovese
lördag 8 september 2007
2003 Baron De Ley Finca Monasterio och 2005 Teliani Valley Separavi
Eftera att ha blivit bortbjuden på lite mat,biff och potatisgratäng, tog jag med mig en av mina gamla favoriter. Ett vin som jag tycker är bland de godaste jag druckit. En "super" rioja som är gjord på utvalda druvor från gårdar runtomkring Baron De Leys gamla benedictiner munkkloster. Efter skörd för hand genomgår druvorna en manuell sorteringn där ca. en femtedel förkastas. Resultatet blir ett mycket fruktigt och läckert vin. Som kontrast provade vi ett georgiskt vin. Riojans färg var mörkröd. Doften stark fruktig, inte helt angenäm med mörka bär. Smaken underbart fruktig med mörka bär,svarta vinbär och vanilj. Kryddigt med brödkryddor i attacken. Smaken håller sig på topp hela vägen rundas av i en len eftersmak. Saperavi vinet fick inte lika mucket uppmärksamhet men den hade en god lite rökig doft. Smaken medelfylligt lite strävt. Kryddigt med en speciell karaktär som jag inte känner igen. Vid sidan av riojan var den inte lika god men ändå intressant och speciellt. Baron De Ley Finca Monasterio är däremot forfarande en av mina absoluta favoriter.
2003 Baron De Ley Finca Monasterio (199kr)
2005 Teliani Valley Saperavi (79kr)
Baron De Ley
2003 Baron De Ley Finca Monasterio (199kr)
2005 Teliani Valley Saperavi (79kr)
Baron De Ley
Etiketter:
Baron De Ley,
Georgien,
Rioja,
Saperavi,
Spanien,
Tempranillo
onsdag 5 september 2007
2000 Finca Los Altos Gran Reserva (igen)
Öppnade andra flaskan av den här (tidigare inlägg) för att ha i köttfärssåsen och passade på att dricka ett glas till. Måste än en gång skriva att för 39kr är det mycket prisvärt. Bra kryddig mogen smak med mycket fat och vanilj.
Etiketter:
Billigt,
Rioja,
Spanien,
Tempranillo
måndag 3 september 2007
2005 Bonterra Chardonnay
En enkel söndagsmiddag med Arlas färdiga skagenpanna med lax och potatis och broccoli. Det råder brist på vita viner i vinförrådet just nu, och det här var väl vad som kunde passa till det mesta. Färgen var ljust gul. Doften lätt och fruktig med ananas päron och ek. Smaken lätt och fruktig. Ganska låg syra. Ananas och eftersmak som påminner om päron fruxo. Enkel mat och enkelt vin. Laxen blev god men blir nog godare om man kryddar och smaksätter själv. Tycker det blev lite rinnigt också.
2005 Bonterra Chardonnay (125kr)
2005 Bonterra Chardonnay (125kr)
söndag 2 september 2007
1994 Rioja Bordón Gran Reserva
En rioja från 1994 verkade intressant och prisvärt i nyhetssläppet i augusti. Spanien och rioja var där jag började med mitt vinintresse. Jag tyckte oftast de var goda och några bland de godaste som jag druckit. Fortfarande har jag flest spanska viner men det håller på att jämna ut sig.
Nu blev det dags att korka upp den till lammstek och en potatisgratäng med kantarell i. Väntade mig en starktegelnyans men färgen var vackert röd och klar. Inte mycket till tegelnyans men man kunde ana den lite. Doften kryddigt fruktig med mörka bör och fat. Vanilj och lite tobak. Ganska komplex och mogen för min amatörnäsa. Smaken medelfyllig och kryddig. Lite bränd rostad smak med russin och läder. Saftig med fruktig lång och lite beskt bitter eftersmak. Vinet var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. De jag druckit tidigare har varit yngre men ändå haft en annan mognad och mera tegelfärgade. Den här tycker jag ändå det var rätt tid att dricka. Den har en attraktiv fruktig smak med mognadstoner som förmodligen gör att den är på sin topp nu. Ska inte springa och köpa fler av den här nu utan hoppas på att de jag har från 90-talets senare hälft håller samma klass.
Resten av flaskan dracks nästa kväll till en pizza med lammrester och annat gott. Då hade vinet tappat lite av sin spets och var mera saftigt och mjukt kryddigt. Det var fortfarande gott och passade pizzan utmärkt.
(En matbild kan vara trevligt ibland. Svårt att få det bra bara)
1994 Rioja Bordón Gran Reserva (165kr)
Nu blev det dags att korka upp den till lammstek och en potatisgratäng med kantarell i. Väntade mig en starktegelnyans men färgen var vackert röd och klar. Inte mycket till tegelnyans men man kunde ana den lite. Doften kryddigt fruktig med mörka bör och fat. Vanilj och lite tobak. Ganska komplex och mogen för min amatörnäsa. Smaken medelfyllig och kryddig. Lite bränd rostad smak med russin och läder. Saftig med fruktig lång och lite beskt bitter eftersmak. Vinet var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. De jag druckit tidigare har varit yngre men ändå haft en annan mognad och mera tegelfärgade. Den här tycker jag ändå det var rätt tid att dricka. Den har en attraktiv fruktig smak med mognadstoner som förmodligen gör att den är på sin topp nu. Ska inte springa och köpa fler av den här nu utan hoppas på att de jag har från 90-talets senare hälft håller samma klass.
Resten av flaskan dracks nästa kväll till en pizza med lammrester och annat gott. Då hade vinet tappat lite av sin spets och var mera saftigt och mjukt kryddigt. Det var fortfarande gott och passade pizzan utmärkt.
(En matbild kan vara trevligt ibland. Svårt att få det bra bara)
1994 Rioja Bordón Gran Reserva (165kr)
Etiketter:
Rioja,
Spanien,
Tempranillo
lördag 25 augusti 2007
2004 Chateau Ste. Michelle
En halvtorr amerikansk riesling från Columbia Valley som jag fick ögonen på och blev nyfiken på. Plockade ner den i korgen på en kryssning med Birka Paradise. Utbudet var ganska dåligt och jag plockade lite sånt som verkade intressant. Rieslingen är en favoritdruva och dricker ofta dom halvtorra till lite heta asiatiska rätter. Färgen är blek ljusgul. Doften mycket god med petroleum, lite träig och liten fruktighet med äpple. Smaken är sötaktigt läskande med mogna äpplen och gröna druvor. Söta frukter. En aning citrus i form av grape och pytteliten bitter nötig eftersmak. Vinet sticker ut från de rieslingarna som jag stött på. Oftast från Tyskland. Jag är glad att ögonen föll på den här flaskan i tax-free butiken och skulle köpa den igen om jag fick chansen. Nu var vi inte riktigt nöjda med båten så det blir nog inte fler Birka kryssningar på ett tag. Det blir till att hoppas Systembolaget tar in fler amerikanska rieslingar.
2004 Chateau Ste. Michelle (85kr)
2004 Chateau Ste. Michelle (85kr)
Etiketter:
Columbia Valley,
Riesling,
USA,
Washington State
söndag 19 augusti 2007
2005 Brolio Chianti Classico
En födelsedagspresent som jag fick häromdan. Den som valde den hade träffat mitt i prick och valt en av mina fovoriter sen tidigare. Just den här årgången hade jag inte druckit än så den korkades upp igår. Till den åt vi plankstek eftersom jag även fick plankor i födelsedagspresent och var sugen på att testa dom. Planksteken blev mycket god med entrecote och sparris och bearnaisesås. Såsen krävde två försök igen, men snart ska det väl gå på rutin.
Vinet doftade kraftigt fruktigt och körsbär. Lite kryddigt och rostade fat. Luktade länge på vinet innan jag smakade för jag kanske skulle ut och köra bil. Smaken inte lika sträv som jag minns från dom tidigare årgångarna men en aning strävt ändå. Intensivt fruktigt uppfriskande syra. Körsbär och Svartvinbär med rostade fat. Lång eftersmak med kaffe och lite choklad. Så gott! Fortfarande en av mina favoriter men jag saknar lite av strävheten som fanns tidigare.
2005 Brolio Chianti Classico (104kr)
Vinet doftade kraftigt fruktigt och körsbär. Lite kryddigt och rostade fat. Luktade länge på vinet innan jag smakade för jag kanske skulle ut och köra bil. Smaken inte lika sträv som jag minns från dom tidigare årgångarna men en aning strävt ändå. Intensivt fruktigt uppfriskande syra. Körsbär och Svartvinbär med rostade fat. Lång eftersmak med kaffe och lite choklad. Så gott! Fortfarande en av mina favoriter men jag saknar lite av strävheten som fanns tidigare.
2005 Brolio Chianti Classico (104kr)
Etiketter:
Chianti Classico,
Ricasoli
lördag 18 augusti 2007
Födelsedagsmiddag
Igår fyllde jag år och fick en överraskningsmiddag lagad av min käre svåger. Tillsammans med frugan och resten av familjen hade det planerats bakom min rygg och fixats ihop en meny. Till att börja med fick jag äta sniglar för första gången. Något som jag sagt att jag skulle göra om jag blev erbjuden. Sniglar med en chablis-sås. Den första var lite läskig och det tog emot lite men efter ett par stycken så tänkte man inte mer på det utan det smakade som en blandning av musslor och skaldjur. Till sniglarna drack vi en Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Clare som smakade torrt och friskt med citrus. Huvudrätten var provensalsk lammgryta med bönor och (primör)morötter som tillbehör. Mycket gott och vällagat. Vinet till det var en Salmon Run Pinot Noir och det var även första gången jag drack en pinot noir. Har helt enkel missat det. Den doftade lite lätt bärigt och bensin var mitt första intryck. Smakade mjukt och lätt med röda bär. Minns inte så mycket mer av den men den var god. Som avslutning på middagen fick vi pannacotta med hallon och (mina favoriter)blåbär.
Tack för en underbart god middag och alla fina presenter.
Tack för en underbart god middag och alla fina presenter.
torsdag 9 augusti 2007
2004 MASI Passo Doble Malbec Corvina
Köpte en flaska av det här vinet när det kom ett eller två år sedan. Tyckte då att det var gott och prisvärt. Köpte en till och lade på hyllan. Nu var det dags att prova den igen till pepparstek med bearnaisesås och grönsakspett. Det var första gången jag gjorde bearnaisesås och det krävdes två försök. Slutresultatet blev bra och jag kommer att försöka fortsätta med att göra den själv. Vinet som jag minns det har har ljusnat lite och fått en bärigare doft och smak, mindre av amaronekaraktären. Det doftar kraftigt bärigt och lite mulligt med fat. Smaken fylligt bärig med torkadfrukt körsbär och rostat fat. En sammetsaktig smörig strävhet och eftersmak med rostat kaffe. Ett mycket gott vin som jag nog tycker var godast när det var nytt. Nuvarande årgång på systembolaget är 2006 och det blir nog till att prova en sån inom kort.
2004 MASI Passo Doble Malbec Corvina (99kr)
2004 MASI Passo Doble Malbec Corvina (99kr)
söndag 5 augusti 2007
2005 Hidden Rock Colombard Verdelho
Fortsättning på billiga temat. Ett vin som är bland dom billigaste på systembolaget som jag köpte för att ha i mat. Men det går väl att dricka också... Färgen är ljust gul med lite grön nyans. Doften är god fruktig med äpple och tropiskfrukt. Smaken torr, lite tuggummisötfruktig med äpple och avslutande örtig anis. Lite lätt blaskigt lättdrucket men friskt och aptitretande.
2005 Hidden Rock Colombard Verdelho (48kr)
Etiketter:
Australien,
Billigt,
Colombard,
Verdelho
fredag 27 juli 2007
2000 Finca Los Altos Gran Reserva (39kr)
Det här vinet stod vid vid kassorna på Birka och kostade endast 39kr. Det går ju inte att gå förbi utan att plocka en flska för att prova i alla fall. Om inte så kan man kanske ha det till sås. Det blev två.
För 39kr var man lite skeptisk mot det här vinet men det ser ok ut med röd lite ljus färg. Doften är behaglig med körsbär, söta bär och fat. Läder och kryddor. Smaken är saftig utan fruktig syra, lite strävhet och lagom med vanilj. Kort lite bitter eftersmak. Måste erkänna att jag blev positivt överraskad och för det priset är jag nöjd med vinet, en 3:a.
För 39kr var man lite skeptisk mot det här vinet men det ser ok ut med röd lite ljus färg. Doften är behaglig med körsbär, söta bär och fat. Läder och kryddor. Smaken är saftig utan fruktig syra, lite strävhet och lagom med vanilj. Kort lite bitter eftersmak. Måste erkänna att jag blev positivt överraskad och för det priset är jag nöjd med vinet, en 3:a.
Etiketter:
Billigt,
Spanien,
Tempranillo
tisdag 24 juli 2007
Ett-års firande på landet
För ett år sedan den 22:a juli träffades jag och min fru. För att fira det lånade vi pappas stuga så vi kom ut på landet lite. Vi var bara hemma en sväng och förberedde maten så mycket vi kunde för det fanns bara ett trångt kök med gasugn som vi knappt fick igång som dessutom saknade galler. Vattnet hämtades i brunnen och fick värmas på spisen. Mindre jobb mer avslappnad njutning.
Förrätten som skulle vara chiligratinerad hummer blev nu grillad istället. Till det hade vi en 1996 Laurent-Perrier Brut Millésimé. En fortfarande ung champagne med ljusgul färg. Små bubblor men inte så mycket. En attraktiv fruktig doft med äpple och rostat bröd. uppfriskande citrus syrlig smak med grönt äpple, rostat bröd och lång avtagande eftersmak med nougat. En riktigt god champagne som lever kvar i smakminnet länge. Till viss del för att det var en mysig kväll och champagnen avslutades till chokladdoppade jordgubbar på bryggan i solnedgången. Den skulle ha klarat mycket längre lagring och får nu en 4:a.
Som huvudrätt hade vi vitlöksmarinerad grillad oxfilé med kantarellrisotto och portvinssås. Till det en 2001 Barolo Fontanafredda. Färgen är ganska ljus röd. Doften kraftigt fruktig, lite eldig och rostade fat. Smaken som doften eldigt fruktig och rostat med fat. Torkade plommon och körsbär. Lång kraftig eftersmak med lite lakrits som avslutning. Ett mycket gott vin som passade bra en fin sommarkväll till grillat kött men ännu bättre till risotton(mycket parmesan).
Det får bli en 4:a här också, hade gillat den mer om den hade varit lite mer avrundad och lite choklad toner. Kanske lite lagring hjälper.
1996 Laurent Perrier Brut Méllisimé (399kr)
2001 Barolo Fontanafredda (221kr)
Som huvudrätt hade vi vitlöksmarinerad grillad oxfilé med kantarellrisotto och portvinssås. Till det en 2001 Barolo Fontanafredda. Färgen är ganska ljus röd. Doften kraftigt fruktig, lite eldig och rostade fat. Smaken som doften eldigt fruktig och rostat med fat. Torkade plommon och körsbär. Lång kraftig eftersmak med lite lakrits som avslutning. Ett mycket gott vin som passade bra en fin sommarkväll till grillat kött men ännu bättre till risotton(mycket parmesan).
Det får bli en 4:a här också, hade gillat den mer om den hade varit lite mer avrundad och lite choklad toner. Kanske lite lagring hjälper.
1996 Laurent Perrier Brut Méllisimé (399kr)
2001 Barolo Fontanafredda (221kr)
Etiketter:
Barolo,
Champagne,
Fontanafredda,
Laurent-Perrier
måndag 23 juli 2007
2005 Alvinde Carmenére
Ett grillvin som inpulsköptes billigt på senaste finlands kryssningen (65kr) på Birka. Ful etikett men det stod carmenére och har gillat en del av dom så jag chansade. Vinet är ljust rött med lätt fruktig doft. Lättdrucket med smak av svarta vinbär och knäckig sötma. Inget vin att minnas eller köpa igen, en 2:a. Inom kort det verkliga kapet från den resan 2000 Finca Los Altos Gran Reserva (39kr)
måndag 16 juli 2007
Vit helg
Bara vita viner den här helgen
Till laxgratäng med chevré och soltorkade tomater blev det en Sauvignon Blanc från favorit producenten Torres. 2005 Torres San Medin Sauvignon Blanc (57 kr på Viking Line). Fruktig och friskt vin med smak av grape, äpple och sparris. Vinet är kanon gott men tar nog något annat till den här rätten nästa gång. Det blir lite mycket sälta med soltorkade tomaterna.
Till laxgratäng med chevré och soltorkade tomater blev det en Sauvignon Blanc från favorit producenten Torres. 2005 Torres San Medin Sauvignon Blanc (57 kr på Viking Line). Fruktig och friskt vin med smak av grape, äpple och sparris. Vinet är kanon gott men tar nog något annat till den här rätten nästa gång. Det blir lite mycket sälta med soltorkade tomaterna.
På lördagen en favorit riesling som nästan alltid finns hemma. 2005 Moselino Riesling (58 kr) Till den tigerräkor i gryta med paprika och chili. Friskt och lättdrucket med mycket fruktsyra så det smakar lite sött. Citrus och äpplen lite jästton.
Billigt och gott sammanfattar den helgen.
Etiketter:
Chile,
Riesling,
Sauvignon Blanc,
Torres
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)