Till en gräddig och pepprig pasta med kyckling och kantareller föll valet på det här vinet från Loiredalen. Ett vin gjort på enbart Cabernet Franc som jag inte har så mycket erfarenheter av. Har nog inte druckit något gjort på enbart det i alla fall. Förhoppningarna var inte större än att efter förra helgens fiaskovin så ville jag att det skulle vara gott och passa någorlunda till maten. Färgen på vinet var klart och mörkt rött med blå kant. En god och fruktig doft, bärigt med svarta vinbär, örter och kryddigt, en aning tjära. Smaken lätt och saftigt med svarta vinbär till en början. Följt av en örtig kryddighet som stiger upp i en mycket god och syrlig fruktighet. Avslutas i en aningen besk men inte oangenäm smörig eftersmak. Tillsammans med maten kom även lakritstoner i mellan och eftersmak. Ett mycket gott vin som växer i munnen. Till den krämiga och peppriga såsen funkade syrligheten och kryddan mycket bra. Efter maten blev det lite kärvt och inte lika gott till att bara sitta och prata och smutta på. Syrligheten gör att man behöver något lent tillbehör som tar ner syran i munnen. Kan tänka mig att det hade gått bra med en bit mild brie eller liknande.
2005 Château Gratien Saumur-Champigny (79kr)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar