tisdag 24 juli 2007

Ett-års firande på landet

För ett år sedan den 22:a juli träffades jag och min fru. För att fira det lånade vi pappas stuga så vi kom ut på landet lite. Vi var bara hemma en sväng och förberedde maten så mycket vi kunde för det fanns bara ett trångt kök med gasugn som vi knappt fick igång som dessutom saknade galler. Vattnet hämtades i brunnen och fick värmas på spisen. Mindre jobb mer avslappnad njutning.
Förrätten som skulle vara chiligratinerad hummer blev nu grillad istället. Till det hade vi en 1996 Laurent-Perrier Brut Millésimé. En fortfarande ung champagne med ljusgul färg. Små bubblor men inte så mycket. En attraktiv fruktig doft med äpple och rostat bröd. uppfriskande citrus syrlig smak med grönt äpple, rostat bröd och lång avtagande eftersmak med nougat. En riktigt god champagne som lever kvar i smakminnet länge. Till viss del för att det var en mysig kväll och champagnen avslutades till chokladdoppade jordgubbar på bryggan i solnedgången. Den skulle ha klarat mycket längre lagring och får nu en 4:a.

Som huvudrätt hade vi vitlöksmarinerad grillad oxfilé med kantarellrisotto och portvinssås. Till det en 2001 Barolo Fontanafredda. Färgen är ganska ljus röd. Doften kraftigt fruktig, lite eldig och rostade fat. Smaken som doften eldigt fruktig och rostat med fat. Torkade plommon och körsbär. Lång kraftig eftersmak med lite lakrits som avslutning. Ett mycket gott vin som passade bra en fin sommarkväll till grillat kött men ännu bättre till risotton(mycket parmesan).
Det får bli en 4:a här också, hade gillat den mer om den hade varit lite mer avrundad och lite choklad toner. Kanske lite lagring hjälper.

1996 Laurent Perrier Brut Méllisimé (399kr)

2001 Barolo Fontanafredda (221kr)

Inga kommentarer: