måndag 22 december 2008

2006 Château Gratien

Jultider och förkylningar har hållit vinintresset nere under lång tid. Några enstaka smakprov har det blivit men inget som varit värt att skriva om. Dels för att det har varit gamla bekanta viner eller för att förkylningen har stört upplevelsen. Julöl och andra mörkare ölsorter har också varit mer intressanta och passat till maten under tiden.
Det här vinet är heller ingen helt ny bekantskap utan har druckits ett par gånger tidigare. En ny årgång och ett behov av att skriva ner åtminståne några rader som livstecken får bli värt ett inlägg efter bloggvilan.
Blåröd mörk färg. Fruktig och kärv doft med örter, svarta vinbär och gräs. Smaken örtig och kryddig, svarta vinbär. Syrligt i överkant och inte så angenämt i början. Förkylningen sitter i lite fortfarande och vinet smakar för syrligt och inte alls lent, mjukt och örtigt som jag minns det. Svarta vinbär glimtar i bakgrunden och framträder efterhand mer och mer. Senare när maten ätits upp börjar vinet lugna ner sig och bli mer harmoniskt, mjukare och fruktigare med en lakritston. Eller så är det mina smaklökar som börjar vänja sig efter vilan. Tur att flaskan öppnades en bra stund innan maten. Jag har annars tyckt att det här är ett utmärkt presentvin, lättillgängligt men med lite intressantare inslag. Nu vet jag inte om det skulle upskattas av alla.

2006 Château Gratien (79kr)

Inga kommentarer: