Historien om den stängda heliga halvön Mont Athos och vinproducenten Tsantalis räcker som intresseväckare för det här vinet. Tsantalis som av en storm drevs iland där för att upptäcka vingårdar i tillhörande klostrena i dåligt skick och återuppta driften. Mest fascinerande är platsen i sig, som är så gott som helt stäng för utomstående. Kvinnor och djur av honkön tillåts inte under några omständigheter. Vinet dricks till en moussaka som blev god men hade behövt lite mer aubergine för konsistensen. Färgen mellanmörkröd med brun nyans. Doft med rostade fat, körsbär, mörkabär och örter. Ibland dyker det upp jordgubb och bacon. Intressant och gott. Smaken lätt bränd med fat och örter. Frukten kommer i slutet och eftersmaken med körsbär, torkade plommon och romrussin. Lakrits som inte är helt klockren så vi säger viol. Mycket gott och mera mogen och lättare färg och smak än jag färväntat mig från SBs beskrivning. En vinupplevelse med historia, ny druva, intressant och god doft och smak, allt för 80kr! Kanske det bästa grekiska vinet jag druckit.
2005 Agathon (80kr)
Mont Athos
1 kommentar:
Kul med en ordentlig historia bakom vinet, det höjer ju upplevelsen några steg. Får ta och prova :)
Skicka en kommentar