En efterlängtad Boeuf Bourgogne blev äntligen tillagad och till det förstås ett vin från Bourgogne och gjort på Pinot Noir. Vintillfällena är få för tillfället av flera orsaker. Dels frugans tillstånd i väntan på hallonet som gör att jag får dricka vinerna oftast ensam medan hon dricker cola till maten, men en förkylning har också gjort sitt för att intresset för vin har varit svalt. Grytan har skjutits upp flera gånger och nu sist så blev det uppskjutet igen en helg tack vare förkylningen. Receptet till grytan var från grunden från Bengt-Göran Kronstams eminenta bok Vinets Magi. Istället för sidfläsk så hade jag bacon och mera vin istället för vatten. Vinet i maten var ett Côtes-du-Rhone som jag köpte några stycken från båten till att ha som matvin. Resultatet blev fantastiskt gott och receptet kommer att återanvändas flera gånger.
Vinet som dracks till maten var från Savigny-lès-Beaune, ett område norr om staden Beaune i Bourgogne. Färgen klart blåröd. Lite förkylningskänningar men en ung och svag doft med hallon och örter. Smaken körsbärs syrligt fruktig och lite kärv. Örter, hallon och jordgubb i eftersmaken. Gott och fruktigt men lite för körsbärssyrligt. Ett par års lagring skulle nog mjuka upp den till mera balans.
2005 Savigny-lès-Beaune Antonin Rodet (139kr)
söndag 17 februari 2008
2005 Savigny-lès-Beaune Antonin Rodet
Etiketter:
Bourgogne,
Côtes de Beaune,
Pinot Noir,
Savigny-lès-Beaune
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar