måndag 9 juli 2007

Provning med USA tema 2007-07-07

Till den här provningen med Usa tema hade jag valt de här vinerna från olika producenter med både Zinfandel och Cabernet Sauvignon.


2005 Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel (79 kr)

Provningens billigaste vin som fick också sämst omdömen av de flesta. Vinet har mycket blåröd färg nästan lila. Fruktiga och bäriga dofter. Smaken var mycket sötfruktig och sötsliskigt syltig. Mycket vanilj. Kort smak med eftersmak av Hallonbåtar eller knäckig vanljkola. Det var min första erfarenhet av den här typen av amerikanskt "coca-cola vin" och jag gillade den specialla smaken till en början. Men det lättdruckna sötsliskigheten blev snabbt för mycket. Mitt betyg låg till en början och nosade på en 4 men sjönk till 3-. 2 känns för lågt eftersom jag faktiskt gillade det till en början.

2001 Gallo Sonoma County Cabernet Sauvignon (126 kr)

Det här vinet hade jag hittat bra omdömen på från nätet och ville ha med den för att det skulle vara en bättre Cabernet med och inte en ren Zinfandel provnig. Plus att det var intressant med ett vin från storproducenten Gallo. Färgen var den minst blåaktiga av vinerna den här provningen. Även om belysningen var lite dålig så var en bra ledtråd till att det här vinet var den äldsta. Doften var kraftigt fruktig med svarta vinbär. Ek och gräs hittades också. Smaken mogen med mörka bär och lite strävhet. Ett lagom kraftigt och välsmakande fruktigt vin gjorde att det här vinet fick bäst betyg av en del och även tippades som det dyraste. Mitt betyg 4.

2004 Seghesio Old Vine Zinfandel (289 kr)

Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar med minst 60 år på nacken och snittålder på 90 år. De ger små och koncentrerade druvor som ger ett smakrikt vin. Alkoholhalten ligger också högt på 15,5 %. Färgen är tät mörk blåröd. Doften kraftigt fruktig med svarta vinbär och fat. Smaken fruktig och smakrik med svarta vinbär och vanilj. Liten sötma liknande den i Robert Mondavi vinet. Men inte så att det tog överhanden och blev för mycket. Vinet fick lite varierande omdömen från bäst till medel betyg. Jag själv hade den som 2:a i provningen men betyget blir ändå 4. Jag skulle vilja prova det här vinet en gång till för sig själv och kanske efter lite lagring. Nu blev det lite för mycket intryck och det här vinet kanske inte fick tillräckligt med uppmärksamhet.

Efter provningen var det dags för mat.

Vi började med en Lax och räk cocktail/ceviche med lime och chili. Till den hade vi en 2006 Fetzer Valley Oaks Chardonnay (87 kr). Ett fruktigt torrt vin med lite sötma kvar. Den var mycket frisk och lätt med smak av päron och vanilj. Lite lättdrucken stil som kanske den också är typiskt amerikansk. Passade bra till chili och lime syrligheten i allafall.

Till varmrätt åt vi chipotle marinerad fläskfile med jalapenosmör med rostad färskpotatis och en bönsallad. Till hettan i maten passar det bra med lite sötfruktigt vin men det var provningens två bästa viner som gick åt fortast.

Efterrätten var förstås en cheesecake den här gången med apelsin. Amerikanska dessert viner finns det inte så många att välja på så set blev La Salle Muscat (67 kr) Lätt pärlande med söt citrus smak. Billigt och gott. Man kanske hade kunnat utöka till nordamerika och tagit ett kanadensisk eiswien. Men till apelsin cheesecaken var det här utmärkt och inte för tungt.

Kvällen forstatte med poker och vi spelade no limit. För min del är jag nöjd med formatet men fixed limit kanske hade varit populärare...

Inga kommentarer: