tisdag 17 augusti 2010

2006 Papillon Crozes-Hermitage

L överraskar med att ha lagat lammfilé, gratäng och rödvinssås på min födelsedag. Vinet i såsen var Fontanafreddas Langhe Nebbiolo i ny årgång som håller fortsatt god stil. Ljus genomskinlig och klar röd färg. Sötfruktig och blommig doft, hallon, jordgubb och viol. Samma lätta stil i smaken och snällt och elegant som man vant sig vid.
Nu var det ändå födelsedag och lite mer festlighet och annat kanske lite kraftigare vin öppnades till maten. Gilles Robin Crozes-Hermitage Papillon var fint i doften med örter och fat, mörk mjuk frukt med björnbär och blåbär. Över allt ligger en fin blommighet och fyllig köttighet. Färgen är lite udda, röd med stor ljus kant, men lite grumligt. Smaken slank med lite fat och fruktig med syrlig frukt, blåbär och lingon. Vinet känns inte riktigt rätt och jag misstänker oxidering. Flaskan ställs åt sidan och vi dricker nebbiolo till maten.
Senare ringer svåger och svärfar på dörren och jag ber svågern om ett uttalande. Han tycker inte direkt illa om det men att han säger att det är en beaujolais säger lite om slankheten. Jag provar igen och det har väl förbättrats något men är inte speciellt gott. Synd för doften var mycket bra.

2006 Papillon Crozes-Hermitage (127kr)

2008 Langhe Nebbiolo Fontanafredda (99kr)

Inga kommentarer: