söndag 11 oktober 2009

2007 Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg och 2005 Castello di Fonterutoli

En sista solchans på balkongen och vi passar på att njuta av den och lite god riesling. Vinet har fått ligga till sig sedan förra årets augusti nyheter och har utvecklat en liten petroleum ton i doften. Mineral och citrus i form av lime finns där också. I smaken finns petroleum, lime och mineral i fin balans. Mycket gott och en trevlig stund på balkongen. När solen försvunnit runt husknuten förflyttade vi oss in och tände årets första brasa i öppna spisen och myste framför den en stund. Lite rökigt blev det men inte så farligt tyckte vi. Ett par timmar senare när middagslagningen var i full gång så var det plötsligt fullt pådrag med brandkår, polis och ambulanser och vi undrade vad som stod på. Brandkåren var efter ett tag upp till oss och konstaterade "ja här luktar det ju lite rök" och var nöjda med att få blåsa av alltihopa. Tydligen tyckte någon i huset att det luktade mer rök än befogat.

2007 Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg (99kr)

Efter dramatiken fortsatte matlagningen och ett gott vin till maten och nerverna behövdes. Castello di Fonterutoli har länge legat på önskelistan och nu tillsammans med oxfilé, potatisgratäng med parmesan och portvinssås komponerades en riktigt lyckad middag. Sangiovese med 10% Cabernet Sauvignon. I den generösa doften finns mycket körsbär och kärnor. Lätt rostade fat, mognadstoner av portvin och läder. Svag söt tobak och lite lakrits ibland. Mjukt fylligt och fruktigt i smaken, mogna söta körsbär. Mycket gott och ska avnjutas ännu en kväll till moussaka.

2005 Castello di Fonterutoli (289kr)

Till såsen användes en Mouton Cadet som varit en liten följetong. Den här gången en 06:a som var bättre än 07:an men inte riktigt lika bra som den Graves betecknade inköpt på påten. Fatkaraktär med ceder och bra svartvinbärsfrukt är vad jag minns från den. Finns kvar i den här årgången på lokala bolaget och lite sugen på att chans lagra ett par och se vad som händer med dem. Billigt och kanske trevligt experiment.

Inga kommentarer: