söndag 20 september 2009

Vinprovning med viner från Alsace

Svågerns tur att anordna provning och den här gången med Alsace tema. Vi provar som vanligt vinerna blint och försöker gissa oss fram till temat.

Glas 1.
Gyllengul färg. Den första sniffen ger lite vax. Doften är aromatisk med mineral och svamp. I smaken mer frukt, aprikos och röda äpplen. Svampen finns här också. Redan vid upphällningen var jag inne på riesling men det stämde inte riktigt in med alla vinerna. Alsace eller tyskland var givna kandidater men som snacket gick tog det ett tag inna vi kom fram till det. Min första Pinot Gris och inte riktigt som jag väntat mig det. Mycket svamp och relativt mörk gul färg fick mig att tänka på lagrad gewürztraminer. Jag gissar att det här är en annan skola av pinot gris än vad som finns i övriga delar av världen.

2006 Léon Beyer Tokay-Pinot Gris (144kr)


Glas 2.
Blekt ljusgul färg. Torr ock friskt fruktig doft med päron, gröna äpplen. Även krusbär och fläder nämndes. Smaken klart torr och nästan lite spritsig. Gröna äpplen, citrus och päron. Såklart en riesling, och ett ungt sådant. Det här är min typ av vin och det som var godast för sig själv ikväll. Inte den bästa rieslingen men klart godkänt.

2007 Riesling Hugel (129kr)


Glas 3.
Ljusgul färg. Doften är svag och jag hittar endast lite äpplig frukt och mineral. Smaken däremot aromatiskt kryddig, lite beska och en känsla av fat. Ett tag känns den smaklös och platt. Till maten kommer den mera till sin rätta och smaken träder fram bättre med frukt och krydda. Gevürstraminer är en knepig druva som också känns igen ganska lätt. Rätt flaska till rätt mat kan vara gott men ett vin att smutta på för sig själv är det nog sällan.

2007
Gewurztraminer Réserve Hennÿ (109kr)


Maten för kvällen var lindad serranoskinka med rostad paprikaröra i. Som tillbehör till det fick vi friterad kapris. Kapris brukar jag ha svårt för men friterade var dom riktigt goda. Som riktigt salta små popcorn. Till varmrätten fick vi marulk med svarrötter och ärtsås. Mycket gott. Efterrätten var en halloncheesecakepannacotte och till det fick vi även en beerenauslese från österrike.
Hafner Beerenauslese Cuvée (84kr)

Inga kommentarer: