söndag 6 juni 2010

Vinprovning Baron de Ley

Min tur att anordna provning och det blev en provning med gamla favoriter från Rioja och Baron de Ley. Vi provade som vanligt blint men det tog inte lång tid innan ursprunget var röjt. Vinerna var inte så bra som jag hoppats och ett var defekt. Maten som åts efteråt var desto bättre och bestod av, gazpacho till förrätt. En lammragu med chorizo och potatismos till varmrätt. Och till efterrätt creme catalana som absolut inte går att bränna under grillelementet i ugnen som det stod i receptet. Bankmannen kilade över och hämtade sin brännare och räddade efterrätten från att vara ett misslyckande.

Vin 1.
Mörk röd med blått. Fruktig doft med torkade russin, plommon, fat och vanilj. Smaken mjukt fruktig med plommon, körsbär och vaniljiga fat. Det var det här vinet som avslöjade ursprunget på ett tydligt sätt.

2005 Baron de Ley Reserva (105kr)


Vin 2.
Tunn rödbrun färg. Stor tegel rand. Doften portvinsaktig med russin. Mycket fat och luktar mest våt planka. Smaken platt och intetsägande, mest trä och kork. Tyvärr ett defekt vin och inte alls trevligt. Om det har varit defekt från början eller om det inte klarat lagringen vet jag inte.
Ett ersättningsvin plockades fram och det blev en 2003 Baron de Ley Reserva.
Färgen har ljusnat något i jämförelse till 2005:an. Liten tegelkant. Doft med vanilj och plommon. Doftintrycket känns balanserat efter de andra tre vinerna. Mjuk fruktig smak. Plommon och lite fat stramhet. Det här blev kvällen bästa vin, gott med fin balans.

1996 Baron de Ley Gran Reserva

2003 Baron de Ley Reserva

Vin 3.
Ljus rödbrun färg. Moget intryck. Doft med fat, plommon, körsbär och vanilj. Smaken mogen med torkad frukt, russin, söta plommon och syrliga körsbär. Tyvärr är körsbären alltför syrliga och totalupplevelsen lämnar en sur smak i munnen. Kanske lagrats lite för länge.

2001 Baron de Ley Reserva


Vinet till förrätten hittade jag i beställningsortimentet och provade för första gången på e-beställning. Det funkade bra och det kommer jag säkert att utnyttja fler gånger. En vit Baron de Ley till gazpachon. Gjort på viura och malvesia. Vi hade gissat på albarinho. Det var riktigt gott, fruktig med sprits av päron och krusbär.

2009 Baron de Ley Blanco (70kr)


Till efterrätten halvtorr sherry.

Dry Sack 375ml (49kr)

Inga kommentarer: